Havets hemmeligheder

Havet er et af de mest fascinerende steder på jorden. Det er hjemsted for en bred vifte af liv, lige fra de mindste planktoner til de største hvaler. Det dybe blå vand vrimler med liv, og der er altid noget nyt at opdage.

En af de mest interessante ting ved havet er de enorme mange forskellige dyr, der lever der. Mange af disse dyr er ret mærkelige og unikke og kan ikke findes andre steder på jorden. F.eks. er bluestreak cleaner wrasse en lille fisk, som renser andre fisk ved at spise parasitterne af deres hud. Vampyrblæksprutten er et mærkeligt væsen, der har store øjne og net mellem sine otte våben. Den løvede havagame er en smuk skabning, der ligner et stykke tang, der flyder i vandet.

Der er også mange fascinerende ting at finde i havet. F.eks. er hydrotermiske slamper områder, hvor varmt vand og kemikalier spytter ud fra under jordens overflade. Disse slamper er hjemsted for et unikt samfund af organismer der kan leve i de ekstremt varme og giftige forhold. En anden interessant ting, som man kan finde i havet, er en sort ryger. Det er søjler af sulfidrigt vand, der spytter ud fra hydrotermiske slamper. De har fået deres navn, fordi de ligner sorte røgsøjler.